Runsvenskan

Runsvenskan höll på mellan 800 – 1225 talet. Runsvenskan härstammar från germanskan och är också nära släckt med islänskan. Den första runsvenskan man känner till användes på 800-talet på en berömd runsten, Rökstenen. När man översätter runsvenskan ser det ut ungefär sähär.

Biarn AuðulfR Gunnarr Holmdis
Björn Ödulf Gunnar Holmdis

letu retta stæin þenna æiftiR Ulf
lät resa sten denna efter Ulv

GinnlaugaR boanda En Asmundr hio
Ginnlögs man men Åsmund högg

Det finns många olika varianter av runsvenskan den mest kända för oss är Futharken, som är den 24-radiga runskriften. Den skriften överlevde en tid i medeltiden, men sen dog ut. Man kan se att ”ä” och ”ö” har dykt upp, och det fanns inte i de tidigare runraderna. Då användes en bokstav så kallad ”æ” istället för ”ä”. Och ”ö” var ersatt av ”o” eller ”i”. När runsvenskan utvecklades så började man inte bara skriva på stenar utan även läder och trä, och det kan man säga är en bit på utvecklingen mot hur vi skriver i dag, att skriva på tex papper.

Vad kallas runsvenskan med ett annat ord som hör till alla oss i norden och inte bara sverige?

1.       Runska

2.       Nordiskarunan

3.       Fornnordiskan

Juste det är fornnodiskan.

Fornsvenskan eller fornnordiskan kommer in, det är samma som runsvenskan bara att det är för hela norden och det visar sig spår av dialekter. Svenskan hade en egen och det hade de andra länderna också. Alla vet att man säger inte alla ord exakt likadant och det gör att man utvecklar den olika också. Våra barn utvecklar den och deras barn utvecklar den, kommer med nya ord och uttalelser. Dialekterna som fanns i fornnordiskan finns än i dag i vissa dialekter speciellt i englsand med tex skotskan, de har fortfarande låneord från fornnordiskan.

Efter runsvenskan och fornnordiskan utvecklades det till … vad?

1.       Äldre nysvenskan

2.       Yngre nysvenskan

3.       Forna nysvenskan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0