Urnordiskan

-          Frågor om vår historia: Urnordiskan är en av det första mest utvecklade språken I vår historia, ett bra utvecklat skriftspråk (äldre runraden). Den pratades i norden under den sena romerska järnåldern. De flesta ord idag är uppbyggda på de som fanns då, bara ändrade med åren.

1.       Vad betyder kauna? A-komma, B- böld, C- urna

2.       Vad betyder ehwaR? A- häst, B- ärva, C- vagn

3.       Vad betyder berkana?A- björk, B- berg, C- ”kvinnans kön”

4.       När det svenska språket förändrades, tog det en egen vändning medans två andra pråk fortfarande då och idag är lite små lika, vilka språk? A- spanskan och franskan, B – engelskan och tyskan, C- tyskan och franskan.

Hur vi har fått lära oss detta är runstenarna. Stora stenar som de skrev saker på i deras runskrifter, mest på gravstenar, till skillnad från våra e-post meddelanden idag så är det svårt att radera en runskrift. Att skriva på gravstenar har vi än idag. När vi begraver någon så finns det alltid en sten bredvid graven så vi vet vem som vilar där och från vilka år. Urnordiskan börja få sin förändringsfas och utvecklades och dom började ta bort slutstavelserna i ord, svenskans egna språk började utvecklas, då kom Runsvenskan.  Som gastiR förvandlas idag till gäst. Urnordiskan hade låneord från finskan och samiskan som också förändrades när ett nytt språk utvecklades, ordet konung kom från finskans kuningaz. Hur vi har fått lära oss detta är runstenarna. Stora stenar som de skrev saker på i deras runskrifter, mest på gravstenar. Att skriva på gravstenar har vi än idag. När vi begraver någon så finns det alltid en sten bredvid graven så vi vet vem som vilar där och från vilka år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0